AKO
vem?
Hästar
Mockfjärd
Skryt
Smaksaker
Choklad
Färger
Filmer
Poesi
Texter
Växtverk
Länkar
|
Smaksaker. Sådant som smakar, gott förhoppningsvis.
Jag har naturligtvis min egen smak och mina smaksaker är valda
utifrån den. Om du har tur överensstämmer din smak med
min, om du har otur så tycker du kanske om såna där fula
gula bär som växer på myrar i Norrland och som är
så vämjeligt vidriga att....nej, vi talar inte mer om det. Inget
sådant bär finns här. Som tur är.
Jag älskar att baka matbröd! Så fort jag har tid över
och jäst hemma sätter jag igång en deg.
Jag har varit bakfantast i många år och detta har medfört
att jag samlat på mig en del recept och bra tips för baket.
Prova om du vill!
Jag trodde jäst bara användes
av bryggeriet, ta mig till bakskolan
Jag är redan proffs på att baka, jag
vill korrekturläsa dina recept
RECEPT
Recepten är inte indelade på något särskilt vis.
De kanske blir det i framtiden om jag har tid och lust men än så
länge får du bläddra upp och ner här. Om du provar
något av dem får du gärna maila och tala om hur det gick,
likaså om du hittar något fel i receptet. Lycka till!!
Korres dröm, 2 limpor
3 morötter, 50 g jäst, 5 dl mjölk (37 grader), 2
msk olja, 1 msk mörk maltsirap,
100 g hasselnötter, 2 tsk salt, 5 dl matbrödsmjöl
"fyra sädesslag", 3 dl grovt rågmjöl,
fyll upp med vetemjöl special.
Finriv morötterna. Smula jästen i degbunken, häll på
mjölken, rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt
övriga ingredienser och arbeta degen tills den blir blank och fin.
Låt jäsa ca en timme. Ta upp på mjölat bakbord och
knåda, forma sedan två limpor som läggs på plåt.
Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa 30
minuter, skåra dem med vass kniv om du vill och grädda sedan
i ca 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Den med koriander 1 stort bröd
50 g jäst, 3 dl vatten 37 grader, 2 dl ljummen filmjölk,
1 msk salt, 2 msk olja,
4 dl finrivna morötter, ½ dl maltsirap, 1-2 tsk koriander,
4 dl grahamsmjöl, en näve kli,
fyll upp med vetemjöl.
Smula jästen i en bunke och...ja, du vet.... Första jäsningen
40 minuter, knåda och forma en stor limpa, låt jäsa 30
minuter. Grädda i 200 grader ca 40-45 minuter.
Luzialimpor 2 st i 2-liters formar
På kvällen: 2 dl kross (valfria sorter; råg, vete,
4-korn...), 1 dl linfrö, 1 dl kli, 1 dl russin, 0,75 dl mörk
maltsirap, 2 msk kummin, 1 msk salt, 2 dl lingonsylt, 4 dl kokande vatten
Blanda allt utom vattnet i en bunke och häll över det kokande
vattnet. Låt stå tills nästa morgon.
Nästa morgon: 50 g jäst, 5 dl vatten, 5 dl lantvetemjöl
och fyll upp med vetemjöl special.
Lös jästen i vattnet, tillsätt degen från igår
och sedan mjölet. Knåda rejält. Jäs i bunken 30 minuter,
ta upp på bakbord och knåda, forma två limpor som läggs
i smorda och bröade 2-liters-formar. Jäs i formarna 30 minuter
och grädda sedan i 200 grader i 40 minuter (eller mer.)
Ciabatta 8 större eller 10 mindre
Ciabatta är det där underbara italienska brödet som
man inte kan undgå att älska. Ciabatta betyder "gamla tofflor"
på italienska och bröden ser faktiskt ut ungefär som morfars
gamla tofflor.
25 g jäst, 5 dl vatten 37 grader, 1 msk salt, ½ msk
ljus maltsirap eller socker, 1 msk olivolja, 800 gram vetemjöl eller
vetemjöl special,(eller en blandning av de olika mjölsorterna
eventuellt med några deciliter durumvetemjöl.)
Lös jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna
(spara lite mjöl till utbakningen). Degen SKA vara lös, häll
inte på mer mjöl!! Arbeta degen i 10 minuter. Häll ut den
i en långpanna som du smort in med olivolja. Ta olivolja på
händerna och klappa ut degen i långpannan. Lägg på
plastfolie och låt jäsa i en timme. Ta upp degkakan på
ett ordentligt mjölat bakbord, men knåda den inte!! Skär
den i 8-10 avlånga "tofflor" och lägg på plåt. Låt
jäsa två timmar på plåten. Grädda sedan i 175
grader varm ugn i ca 20-30 minuter.
|