AKOtAKOntakt Gästboken : Skriv du med !
AKO vem?
Hästar
Mockfjärd
Skryt
Smaksaker
Choklad
Färger
Filmer
Poesi
Texter
Växtverk
Länkar
 
 
 
 

 

Är du imse vimse i nätet? 
Om inte så blir du det här. Varse!

Spraya dig en egen e-mail-adress t.ex.Jag är sprayad. Bli det du med! Deras e-mail- tjänst är mycket bra, och den är på SVENSKA!! Svenska är också ett ämne i skolan och jag hade faktiskt bra svenskabetyg även om jag var SÅ TRÖTT på "våra fiiina svenska arbetarförfattare". Men nu är det över! Träffa dina gamla skolpolare på klassträffen - ett bra initiativ som dock bara fungerar om många deltar, så surfa dit du med och lämna en hälsning till dina polers, för ni lovade väl att alltid hålla kontakt....?
Har du också fundrat över vilken personlighetstyp du EGENTLIGEN är, eller hur det står till med din IQ? Slut på undrandet nu i så fall, på theSpark kan du nämligen t.o.m. få reda på om du är man eller kvinna (om du nu skulle fundera). Prova ABSOLUT IQ-testet, det är obetalbart bra!! 
När du tröttnat på theSparks lättsamma stil och vill bli mer seriös, kan du testa dig hos nätverksguiden Johnny Alm. Han har en sida med en mängd tester som är jättebra - om man tar sig tid att göra dem ordentligt och tänka igenom svarsalternativen, vill säga. 

Häst- och ridsportlänkar finns på min Hästsida....
Internet är en guldgruva att söka information på. men tyvärr finns en oändlig mängd slagg bland guldkornen. Den bästa sökmotorn på nätet är helt klart Google, som inte ger lika mycket "skräpträffar" som t.ex. Altavista gör. 
Musik och film är kära intressen för de flesta. Att samla bra information om alla världens artister är ett stort projekt att ta sig an. Personligen gillar jag UBL - the ultimate band list. Den är MINST lika bra som namnet låter antyda! Där finns information om de flesta artister - även en hel del svenska - och dessutom länkar till både officiella och inofficiella websidor för varje artist/grupp. Bra är också  AMG - all-music guide. En eloge till eldsjälarna som ligger bakom den. 
Trots att de stora musikdatabaserna ger mycket information om artister, kan det ibland vara roligare att besöka artisternas egna sidor. De flesta är ganska generösa med ljudfiler och videoklipp och det är ganska underhållande att studera designen på deras sidor: personlig, minimalistisk, flashig, cool.....? Här är länkar till några:  REM ....  Blur .... bob hund (obs! bob hund ska alltid skrivas med litet b i början).... Jamiroquai ...Beastie boys ...U2 ....Suede .... Manic Street Preachers.

Om du är en Äkta Snubbe från Förorten förtjänar du fett med respekt, yo! Kolla om du klarar kriterierna i förorten. Om det visar sig att du bara är en keffo svenne kan du trösta dig med att de verkliga rapparna ändå finns i USA, och att du kan lära dig deras språk: Yo! Check diz out!!  Språk är överhuvudtaget väldigt intressant, tycker jag. Och det ger upphov till så många lustiga fel och grodor.....läs de allra bästa på Avigsidan! Men språk kan också vara roande fast det används korrekt - man kan göra så mycket med det! Ett riktigt ljushuvud måste den snubben vara som skrivit ihop det lingvistiska mästerverket Ekorren. Apropå att skriva ihop saker - visst är det hemskt med de alltmer frekvent förekommande sär skrivningarna!!?! Kassa apparater super häftigt eller hur? Huuu!! Jag är verkligen allergisk mot särskrivningar och fann därför skrivihop.nu som tillflyktsorten dit jag kan vända mig.
Vill du veta något om film, kolla in IMDB- en fullspäckad databas. IMDB är ännu ambitiösare än UBL och står helt i särklass vad gäller fakta om filmer. Du får namn på varenda statist, platser där filmen spelades in, minnesvärda citat och repliker, "värdelöst vetande", bilder, bara för att nämna något. Dessutom har alla skådisar egna faktasidor med filmografi, biografi, bilder och länkar! Även svenska filmer, och du kan söka på det svenska namnet! Beundransvärt. 
Hur många heter som du? Hur många Tyko, Ragnhild och Osborn finns det i Sverige? Eller har du kanske någon dold släkting med samma efternamn? Kontrollera allt detta med hjälp av SCB's namnstats. Det finns inga dolda Ossendorfers i Sverige, tyvärr. 
Gröna fingrar har bara människor från mars. Mina är mest bruna..Jag är nörd på växter och trädgård. Ja, jag är en sån som lär mig de latinska växtnamnen utantill.....Det är faktiskt jättekul med växter för de är så tacksamma. Problemet brukar inte vara att det inte växer, snarare att hålla koll på allt vad det är som tittar upp på våren....och det är ju ett rätt angenämt problem! Om du hittar en knopp som du inte känner igen kan du ta hjälp av Sylvia & co på Odla.nu. De är helt otroliga - sveriges bästa trädgårdssite! Med den virtuella florans hjälp kan du dessutom snart svänga dig med latinska växtnamn som alla riktiga trädgårdsnördar gör. Mycket bra för den som vill lära känna varenda liten växt i trädgården och dess vilda ursprung. Innan man lärt sig de latinska namnen på alla växter i Göte-Botan har man nog hunnit hamna på hemmet. Speciellt eftersom man bara kan studera växterna halva året. Men i väntan på sommaren kan du läsa tidningar! Världens bästa och läckraste trädgårdstidning är "Allt Om Trädgård". Namnet kanske låter trist men det är missvisande; AoT är godis för en växtfantast som jag. Äkta trädgårdskärlek genomsyrar hela tidningen. Trädgårdstrenden har fått tidningarna att poppa upp som svampar i gräsmattan men ingen är lika bra som AoT. Tantblaskornas trädgårdstips är lika varenda gång och handlar bara om krukväxter och vallmo. Elle trädgård innehåller bara bilder på bolltistlar i motljus. "Allers trädgård" och Land-förlagets trädgårdtidning beskriver i varje nummer hur man anlägger en trädgårdsdamm men där finns ingen naturromantik. Alltså: välj AoT!! Vackra bilder, tips på trädgårdsanläggning, senaste nytt ur växtvärlden, design, växtkunskap och gör-det själv. Jag älskar den! Nätversionen är givetvis inget mot papperstidningen men man kan ju alltid teckna en prenumeration... När det nu har blivit så fint i din trädgård kansle du vill piffa upp i din dator lite. Då kan det vara användbart med ett nytt teckensnitt eller nya "dingbats" som går att ladda ner gratis från tex. Fontasaurus. Och en ny bakgrundsbild på hemsidan eller skrivbordet kan rädda din dag! Kanske lite nya bilder också när du ändå är på G. Siterna med bildarkiv är många men de flesta består bara av ett oändligt antal länkar och banners man ska klicka på tills man slutligen (om man har tur och inte fastnar på vägen) kommer fram till en futtig bild som ändå inte är något att ha. Nej, satsa på sidor med lättnavigerade bildarkiv, förslagsvis Icon Bazaar som har en uppsjö av grafik. Och nu när du är igång - varför inte tvåla till själva webbläsaren också? Hotbar är ett trevligt litet program som låter dig ändra designen på Explorer eller navigator. Nu kan du pusta ut efter att ha förskönat din PC, och då kan det ju vara skönt med en vacker skärmsläckare att vila ögonen på. Sådana finns i massor att tanka hem från Freesaver,  och det är gratis, precis som namnet låter antyda. 

på 1700-talet fanns det ingen skräpkultur och junk, nädå!!Var kan du höra Lotus och Lasse äta Lejonkungen - brustabletter? Jo i radioprogrammet RALLY i P3 såklart. En sällskapsdans ger mer substans än att lustiga piller svälja.
Jag är ett stort fan av Bill Watterson's "Kalle och Hobbe" och sörjer ännu djupt över att det inte kommer något mer nytt seriematerial. Humorn och teckningarna är helt underbara! Allt om Kalle och Hobbe finner du  HÄR.
Jättebra elektroniska vykort för alla tillfällen + gratis care-mail ! Roliga, vackra och söta vykort att skicka för att lätta upp någons dag finns på care2, som vill att vi ska bry oss om varandra, djuren och naturen. De har alltid passande kort för olika högtider i almanackan. man får dessutom lära sig en massa nya högtidsdagar.  Galna vykort och annat finns på harald.net, som tyvärr legat nere ett tag. Klicka och hoppas på att Harald är back online!!
Några av mina vänner har egna hemsidor. Klart jag vill tipsa! Karin Lind är en ambitiös framtida webdesigner och kåsör som knackar HTML. 
Smurfa en smurf på din smurfa!!När du tröttnat på att vara seriös kan du surfa till exempelvis Moderaternas partiprogram och "smurfa" det.... Och när vi ändå är inne på politik: hur många ord av de som politikerna svänger sig med betyder egentligen något på riktigt? Kontrollera med hjälp av SAOB - svenska akademins ordbok på nätet. (passar bra även för korsordsfusk!) Snille och smak!!
Brukar du handla på internet? Jag tycker att det är lite överskattat att tro att allt går att kränga via nätet. Kläder tex. vill man ju prova, känna på, hålla upp mot dagsljuset! Däremot är det smart att handla böcker och CD-skivor. Det är ofta billigare och sortimentet är bättre. Och att få paketet hem i brevlådan...lilla julafton!! Böcker handlas helt klart bäst på AdLibris , Bokus eller Netbokhandeln. De är billigast och böckerna är ju precis likadana där som i dyra akademibokhandeln på stan... CD-skivor är billiga på Ginza, som har en ändamålsenlig och lättbegriplig site med hyfsat sortiment.
Letar du bostad? På Bovision kan du söka bland fastigheter till salu hos olika mäklare över hela landet. Om du inte gillar mellanhänder kan du besöka ägaren direkt för att kanske hitta drömkåken där.
Visste du att det går åt mer energi och muskelkraft till att se sur ut än vad det gör för att le? Förläng livet med ett gott skratt på Skrattnet. Missa inte deras helt obetalbara "dumma dialogrutor"!  Eller varför inte skratta igenkännande åt uderbara klyschor som Klyscherizern genererar? Om du ändå inte fått nog, prova Yttermera .
Ett annat skratt som kanske fastnar på vägen upp kan du få på Adbusters hemsida. De ägnar sig åt att protestera mot vissa multinationella företag och deras ibland tvivelaktiga produkter, produktions- och marknadsföringsmetoder genom att göra parodi på deras reklamannonser...som sagt, skrattet kan fastna i halsen.
På internet finns en uppsjö av tävlingar där man kan vinna fina priser. jag har vunnit en kompost bland annat..... Jag har en favoritsajt som uppdateras dagligen och det är gratis tävlingar.

Tillsist, om denna länk-svada inte gav dig nog, surfa in på aftonbladets länkarkiv med allt mellan himmel och jord.