AKORädda min dag - skicka ett mail! Gästboken : Skriv du med !
AKO vem?
Hästar
Mockfjärd
Skryt
Choklad
Färger
Filmer
Poesi
Texter
Växtverk
Länkar
 
 
Nu vill jag göra reklam för min hemort Mockfjärd, så att du också får ta del av allt som är så härligt och bra här !!

Jag säger bara det: FLYTTA HIT !!!

        Snabba fakta:                                          En karta, så du hittar med flyttlasset: 

 • Invånare: ca 2500
 • Språk: Môckfjärdsmål.
 • Antal pizzerior: 2
 • Ärkefiende med närliggande orten Djurås (som egentligen bara består av en vägkorsning).
 • Ligger tre hela timmar från den låtsasviktiga mähähålan Stockholm!!
 • Här kan du köpa en 1½-plansvilla i gott skick med stor tomt för under 300 000 kronor.
 • Passeras ¨på vägen till Sälen....(om du åker RV 71)
 • RV 71 kallas förresten populärt för "potatisåkern", och man vet inte riktigt om det är 70 eller 90 som gäller, det är nog valfritt. Utom för dem som jobbar på Åkerströms i Björbo (ligger i Vilda Västern), för dem gäller lägst 120 på alla vägar.

 •  

   
   
   
   
   

  Länk till Mockfjärds intresseförening.
   
   
   
   
   
   
   
   
   


Det är så himla bra att bo i Mockfjärd.
Här finns så mycket vacker natur alldeles inpå knuten och den kan man upptäcka på nytt varje dag om man vill.  Luften och miljön är rena och förhållandevis oförstörda. Det finns sköna promenadvägar och motionsspår för den som vill sprinta stenhårt, den som vill meditera gående och den som bara vill rasta hunden. För fritiden finns en mycket aktiv ridklubb av hög kvalitet, det finns en atletklubb och dessutom IFK med handboll, fotboll, hockey och dylikt. Även innebandy, aerobics med mera pågår i gympasalen. Orienteringsklubben med sin nya fina "stuga" (missvisande namn på stor anläggning) inte att förglömma. Badar gör du tex. i högbergsdammen eller långsjön. Eller kanske du hellre vill glida fram på den glimmande älven som skär Mockfjärd på mitten och ligger som ett smycke och en livsnerv såväl sommar som vinter.

Mockfjärd är barnvänligt. Barnen kan växa upp och gå i skola i Mockfjärd ända tills det är dax att börja gymnasiet. Ja, man kan faktiskt t.o.m. gå Individuellt gymnasieprogram på Mockfjärdsskolan om man vill. Skolan är trevlig och ändamålsenlig med duktiga och driftiga pedagoger och ledare. I villaområdena ligger husen samlade så det är gott om kompisar och många lekparker finns. Det är sällan man behöver korsa riksvägen och det är bra utbyggt med gång- och cykelvägar och planeras ytterligare förbättringar.   Undgomsgården "Hedens Lustgård" är välbesökt och aktiv.

Allting finns så nära i Mockfjärd. ICA och Konsum har det mesta man behöver, fråga om du inte hittar det du söker. Den hjälpsamma personalen hittar oftast det man behöver på en hylla nånstans nära taket...
Är du lite sent ute är Texaco (förlåt, PREEM...) en lösning med bra sortiment av dagligvaror och då kan du dessutom hyra med en film att förgylla kvällen med. På Lindgrens kiosk köper du tidningarna, lotterna och godiset och snackar med Mockfjärdsfolket. På sommaren kan du spela minigolf och fika på intresseföreningen tvärs över gatan. Populärt!!

i Mockfjärd finns många små företag och det som utmärker dem är närhet och SERVICE!! Du kan ringa hem  till företagaren "mitt i natten" och får ett vänligt bemötande och löfte om service nästa morgon även om det är en ledig dag. WR måleri har både butik och målarfirma. El-Olle fixar det elektriska och säljer nytt om det skulle sagga ihop totalt därhemma. Rörmokare, Industrial Radio Control, Eva's läderverkstad, Gisab (industrisninckerier), Moelven dalaträ, Bilhandlare, Egon Nyman med sin mack och bilservice, Två frisersalonger, Kiropraktor, "Hälsostudio", Banken, Posten, Garn-och presentboden, Second-handbutik och Kristers Sportcentrum men även mycket mycket mera. (Jag gör inte anspråk på att ha en komplett lista över alla Mockfjärdsföretag.)
Ortens litenhet gör att man alltid får personlig och extra service i alla affärer och företag.

På Mockfjärdsskolan satsas det rejält på KomVux, kunskapslyftet och liknande vuxenutbildning. IT och data är ett kärt ämne för många och det finns ett "datortek". Dessutom har vi ett bibliotek där du kan låna vilken bok du vill - finns den inte hemma kan du fjärrlåna för en billig peng.

Från Mockfjärd tar det en knapp halvimme att åka till Borlänge, närmsta stad. Det tar drygt tre timmar till Stockholm. Det känns enkelt att åka iväg om man vill "shoppa" eller ska på något evenemang. För det ska väl erkännas att det inte HÄNDER så mycket i Mockfjärd. Men det är faktiskt skönt att veta att en nattvandrare som jag kan gå ut och gå mitt i natten utan att vara rädd för övergrepp. Den ideella Nattpatrullen glider dessutom runt på vägarna och eliminerar inbrottsförsök och dylikt.

Husen är billiga i Mockfjärd. Ungdomar flyttar härifrån eftersom "här finns ingenting att göra". Det är synd att så få är tillräckligt driftiga att de själva försöker skapa möjligheter och bygga upp nytt. De flesta vill ha allt serverat på en armlängds avstånd, tyvärr.  Det är bara att hoppas att de återvänder till sin lilla pärla till hembygd när de blir äldre, och tar med sina företag och näringar hit och skapar mer liv och ytterligare förbättringar!
 
 


Info för stadsbor: Så här bor alla människor på landet.Takdropp, jordgolv och fem mil till närmsta telefon. Visste du inte det?