AKO    Gästboken : Skriv du med!!
AKO vem?
Hästar
Mockfjärd
Skryt
Smaksaker
Choklad
Färger
filmer
Poesi
Texter
Växtverk
Länkar
 
 Här ska det handla om choklad. Kvinnor behöver choklad har jag läst och det stämmer nog, åtminstone för min del. Men för att stilla behovet duger det inte med vilken kakaohaltig fettglasyr som helst, nej, nej. 

Jag är nämligen en sån där som är alldeles såld på RIKTIG choklad, sån choklad som säljs för många kronor i tunna kakor och (bör) njutas i små mängder (fast jag följer förstås inga mängdrekommendationer - "ät medan det finns nåt kvar" är mitt motto). När chokladnördarna kommer loss på riktigt med snack om kakaoprocent och bönsorter, då är det ALLVAR! 

Här några tips på läckra sorter värda att prova. Det finns naturligtvis fler men detta är dem jag har provat. Jag letar alltid efter nya sorter!! Du kanske vet någon? Maila gärna med tips om namn och inköpsställe!  *Chokladmail*

Valrhona är kanske den mest kända chokladen och visst är den god. Det finns flera olika sorters mörk valrhonachoklad. Noir Amer 71% och Guanaja 70% är två sorter. Dessutom har jag provat "Gran Couva" med  64% kakao, som tydligen är gjord av bönor från ett speciellt plantage och är en slags årgångschoklad. Etiketten ser ut att vara hämtad från en vinflaska.  För övrigt är det Sonia Rykiel som har designat Valrhonas förpackningar.

Michel Cluizel är en annan stor chocolatier som erbjuder många olika mörka sorter:  Amer Brut 72%, Grand Amer 85%, Noir Infini 99% (!!) samt Amer aux écorces d'oranges 60% med apelsinskal. Bra för den som tycker den riktigt mörka chokladen är för bitter. 
 
 

Poulain är en chokolatier som erbjuder en serie kakor som heter "1848" och finns i olika varianter. 
En vanlig, Noir 76%, finns givetvis. Men också Noir à la menthe och Noir au café pur arabica, båda med 76% kakao. Mintvarianten är god men drar lite åt halstabletthållet i sin mintsmak. Tyvärr. Kaffevarianten däremot har en perfekt kaffesmak och är jättegod!!  Så finns också "Noir ultime" med 86% kakao och den är ett riktigt fynd!!

Cémoi gör en sort som heter Désir Noir med 72% och den är god, men om du får tag på deras "Premier cru de Chocolat aux pépites de cacao", så köp den istället. Det är 72%-ig kakao med små flisor av kakaobönor. Jättegod!  Dessutom finns en som heter lika som ovanstående, men med tillägget "aux pépites de cacao careñeros". Den är förpackad i vit ask med guldtext och liknar en "limited edition" (men det står ingenstans på paketet att det ÄR det). För den som gilla gröna märkningar kan jag tala om att jag har hittat Désir Noir BIOLOGIQUE med 74% kakao. Organisk eller ekologisk eller hur de nu vill att vi ska översätta det hela. Hur som helst har den ett grönt märke i ena hörnet som säkert är välkänt nere på kontinenten och som gör att den ser välllldiggggt ekologisk ut. 
 

Swartenbroeckx heter ett chokladmärke som jag fyndade på senaste Stockholmsresan. De har en "Noir 77%" och en "Éclats de fèves de cacao Noir" som är väldigt snäll - bara 59% kakao - men små bitar av  kakaobönor gör det hela mer spännande. Två goda kakor! 

Café-Tasse gör en 77%-ig "Extra noir" som är mycket god. Ett bonus för den snygga, oblekta förpackningen! (De har också en vanlig "Noir" med bara 59% kakao, men det är mest en parentes...) 

Sarotti "No.1" med 72% kakao får godkänt betyg liksom...
Hachez "Cocoa d'Arriba" med 77% Den smakar rätt mycket vanilj och jag associerade till muffinssmet (!?). Två andra sorter är...
Villars "Le noir 70%" och...
Galler "Noir extreme" som ju inte alls är så extrem: 70% kakao innehåller den. 
Spanska Valor gör Chocolate puro Negro med 70%. 
Laica påstår sig sluföra "Ciccolato di Qualità dal 1946" men det hjälper inte; deras "Ciccolato fondante extra" smakar papper. Och de är från Italien!! Pinsamt....

En rolig grej för chokladfantasten är Chocovic's lilla silverfärgade kartong med tre olika sorters choklad. Alla tre är mörka och innehåller 71 % kakao. Skillnaden ligger i att olika kakaobönor använts! "Ocumare" innehåller Criollobönor från Venezuela, "Guaranda" är gjord av Forasterobönor från Ecuador och slutligen "Guyave" består av Trinitariobönor, som egentligen är en korsning mellan de tidigare nämnda sorterna. Det är kul att känna vilken stor skillnad det är mellan de olika bönorna! Naturligtvis kan man köpa stora kakor av de olika sorterna också, men köp den lilla asken först och prova ut din favorit! 

Du som brukar handla på hälsokosten, kolla noga nästa gång ifall du hittar Rapunzels mörka choklad "Pure organic Swiss chocolate" med 70% kakao. Den är KRAV-märkt! Helt klart godkänd, även om det finns sorter som är godare. 

På englandsresan hittade jag naturligtvis också choklad, även om vi sprang förbi en chokladaffär i Salisbury utan att märka det. Det såg vi först på fotona vi tog - Belgian Chocolate står det stort och tydligt på en skylt 15 meter bort.....  Hur som helst fann jag två sorter på Waitrose's: "Continental plain chocolate" med 72% kakao, som var jättegod och smakade lite kokos!! Men det är klart, den var ju "Continental"... inte engelsk!!! Sedan fanns det en "Organic Plain Belgian chocolate" som särsklt var märkt med "Suitable for vegetarians"!!! Stackars veggisar, säger jag, för chokladen saknade vanilj och smakade bara torrt papper.

En för mig ny chocolatier som jag är  väldigt förväntansfull på är Chocolat Bonnat. I "Eken" hittade jag en kaka som hette "Côte d' Ivoire" med 75% kakao och den var jättegod. Gissa om jag blev glad när jag på baksidan av paketet såg att denna sort bara var en av SJU olika! Fortsättning följer.... 

Nej, nu har jag suttit och hållit på de godaste sorterna länge nog. Dags att dela med sig..... 

Lindt gör "Excellence 70%" och "Excellence dark 85%" i snygga svatrvita förpackningar. Båda sorterna är jättegoda. 
 
 

Min absoluta favoritchocolatier är dock Droste. Om du hittar en kaka av drostes Chocolade extra puur 72%, slå till genast!! Den är underbar med lagom vaniljtoner och väldigt mäktig så den räcker länge. 

Ett sista tips: Om du av någon anledning är på Söder i Stockholm och rantar runt, missa för guds skull inte Rovira's italienska delikatesser i Hökens Gränd. Där säljs choklad av det egna familjemärket Enric Rovira i vackra askar. De har bla. Rajoles pasta de cacao med 100% (!?!) kakao, fast den är mer rolig än god. En sak som du däremot bara MÅSTE prova är Enric Roviras "Bonbones de Vinagre Agridulce Forvm" - chokladpraliner med rödvinsvinäger! Strunta i att det låter konstigt - köp! Du kommer att bli frälst.... 

Varning för den 72%-iga chokladen "Prestige of belgium". Den är billig i många bemärkelser, verkar som om de flesta matvarukedjor köpt in nåt slags konkurslager av den i stora pallar, för den säljs för en tia kakan. Om du köper den för att prova "hur riktig choklad smakar" så får du en otrevlig upplevelse. Den är inget vidare, faktiskt. MEN!! Döm om min förvåning när jag smakade Prestige of belgium 72% with cocoa beans - den var ju god!! Den smakar lite papper i början men är ganska söt och trevligt krispig av kakobönflisorna. Så - kommer du över den för en tia är det en helt annan femma. Köp, köp!! 

Förresten: Så här gör man drickchoklad: 2 rågade tsk kakao, 2 tsk demerara-socker (råsocker) i en stor kopp, blanda till en pasta med lite hett vatten. INTE mjölk, grädde eller vadvetjag.  Fyll upp med hett vatten. Smakar CHOKLAAAAD!!!

Du kanske inte ännu har förlorat dig i de djupa kakaoträsken? Du kanske fortfarande lägger dina slantar på simpelt slisk som "plopp" "japp" "blipp" och "blopp" och vad det allt heter? Vänta bara, kakaomissionären väntar runt hörnet med frälsningen. Det är aldrig för sent för 70% kakao!