AKO
<<Tebax                   Gardens of the Rose

På väg västerut, bort bort från London som vi fått nog av, for vi förbi samhället Chiswell Green och som den trädgårdstoka jag är, hade jag naturligtvis luskat fram att där fanns en rosenträdgård som var öppen för allmänheten. Vilken tur att vi åkte dit!  Där mötte oss en helt magnifik park med rosor högt och lågt, rosor av alla de slag. Och de blommade som allra vackrast just när vi var där! 


Jag minns inte namnet på den här rosen, Seagull kanske, men det gör inte så mycket. Vilken växtkraft! Trädet rosen växer i är säkert 8-10 meter högt.... Är rosen härdig i Sverige tro...?
Denna hämningslösa ros fanns i den del av parken som kallades "The Queen mother rose garden" och som uteslutande bestod av gammaldags buskrosor, indelade efter vilket rossläkte de tillhörde. Gallica, Damascena, Alba med flera släkten växte i vackra, fritt arrangerade grupper.  Det var min favoritdel av parken, dels eftersom jag tycker att buskrosor är mycket vackra och liksom mer levande än rabattrosor, men också därför att buskrosorna är härdigast.... Nu fick jag se hur stora de kan bli i rätt klimat och med rätt vård!
 
 
 
 
 


En av de många portaler som rosorna hämningslöst vräkte sig över. Den lilla statyn i bakgrunden var nog tänkt som blickfång men den får god konkurrens!
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Föregående portal i närbild. 
Den uppmärksamme lägger kanske märke till den halvkvävda violetta klematisen uppe i vänstra hörnet.  Den hade inte mycket att säga till om! 
 

Rosorna var verkligen magnifika och såg väldigt friska ut.  Och parken var anlagd för att de skulle få spela huvudrollen; hela området badade i sol och få träd skuggade. De gammaldags rosorna ackompanjerades fint av andra växter som vårlökar (som ju tyvärr var borta när vi kom), violer, klematis och diverse marktäckare och andra perenner, som dock inte stal uppmärksamheten från rosorna, bara bildade en fin bakgrund. 
De lite kinkigare rabattrosorna hade inga underplanteringar men ofta marktäckning av bark eller flis. 
I parken fanns också experimentrabatter med nyss framtagna rosor, en avdelning med prisbelönta och särskilt friska rosor, en miniatyrträdgård, en doftande trädgård med mycket mycket mera. Det var verkligen en upplevelse att strosa omkring där. Rekommenderas varmt för alla englandsbesökare med känsla för det vackra. Trädgården ligger inte alls långt från London, i närheten av S:t Albans. Fråga på en mack, de vet!!
 

                            I Början      London & the Dome      Salisbury och Stonehenge