AKO
 Pallas Athena  - en gudinna ur den grekiska mytologin.

Varför just "Athena"? Namnet kommer naturligtvis av "Athen". Vad ”Pallas” betyder är osäkert; vissa menar att det helt enkelt betyder jungfru eller flicka, andra hävdar att det kommer från att Athena i unga år av misstag dödade sin vän Pallas med ett spjut och sedan dess burit hennes namn. 

Hur som helst var Athena dotter till den allsmäktige Zeus och hans första maka, Metis. Hon var Zeus personliga favoritdotter och tilläts därför använda åskviggen, som var hans vapen.
Myten om Athenas födelse är dramatisk. Zeus och Metis skulle få ett barn, och de blev då spådda att få en son som skulle bli härskare över alla människor och gudar, även Zeus! Detta kunde Zeus naturligtvis inte tolerera, HAN var ju gudarnas härskare!! För att vara på den säkra sidan slukade han Metis med hull och hår, för att hon inte skulle kunna föda sitt barn.  När han hade gjort detta fick han dock en fruktansvärd huvudvärk, och då han till slut inte längre kunde stå ut med smärtan bad han Hefaistos (eldens och smideskonstens gud) att slå honom med en yxa i skallen, för att se vad som orsakade den hemska värken. Då Hefaistos slog till, flög Athena ut ur Zeus huvud, iförd  full rustning och med gyllene vapen.

Athena var krigets gudinna i den grekiska mytologin och där förenade hon styrka med intellekt. Hon ansvarade främst för den del av krigföringen som var diplomatisk – intrigerna och de ordnade striderna. Hon såg det helst som sin roll att delta i krig för att avsluta dem. Slagsmål och blodigheter ogillade hon, och sådant lämnades åt den mer hetlevrade krigsguden Ares att sköta. Ares, som Athena för övrigt föraktade eftersom hon avskydde meningslöst dödande.

Athena var jungfru och bar därför tillnamnet ”Parthenos” (den jungfruliga). Parthenontemplet på Akropolisklippan i Athen var helgat åt henne. Hon värnade om sin oskuld och hon ansåg sig kraftfull och fulländad, utan behov av en manlig hälft. Hon hade inget emot män, men hon gillade inte giftermål, och förblev ståndaktig gentemot kärlekens lockelser. 

Athena representerade vishet och besinning och hon gav ett svalt och behärskat intryck. Hon var även konstens, vetenskapens och hantverkarnas beskyddarinna – vad gäller det senare så företrädde hon framförallt smeder, spinnare och vävare. Hon uppfann flera hjälpmedel åt människorna: Betslet för hästarna,  plogen, räfsan och oket för jordbruket samt krukan, skeppet och stridsvagnen. Hon uppfann dessutom trumpet och flöjt för att ge människorna musik! Hon var mycket kunnig i astronomi, visste det mesta om himlen och stjärnorna.
Athena hade ugglan som sin heliga symbol – symbolen för vishet - och hon avbildas ofta tillsammans med en uggla. Själv bär hon hjälm, sköld och lans.

Många orter hade Athena som stadsgudinna men framför allt var hon Athens egen gudinna och ugglan blev också symbol för staden. En gigantisk bronsstaty av Athena vid Akropolis fungerade med sin glimmande lansspets som riktmärke för sjöfarare. 

Den romerska motsvarigheten till Athena hette Minerva.

Athena är också inblandad i historien om den trojanska hästen. Grekerna stred som bekant mot Trojanerna, men kriget fick aldrig något slut. Då tog grekerna till en stridslist; de låtsades ge upp och fara hem. På stranden vid Troja lämnade de en gigantisk trähäst, som de sade var helgad åt just Athena. Grekerna påstod att hästen var gjord så stor för att trojanerna inte skulle kunna ta in den i staden. Om så skedde kunde Troja tänkas få Athenas beskydd, och det ville ju inte grekerna. Trojanerna gick på grekernas list och var naturligtvis glada vid tanken att grekerna givit upp så lätt.  De slog upp ett hål i stadsmuren och förde in hästen i staden, och hur det sedan gick vet vi ju alla…..

Athena skapade dessutom olivträdet. Det finns olika versioner av hur detta gick till. En säger att hon ska ha grälat med Poseidon över vem som skulle få herraväldet över halvön Attika. Eftersom Athena hade skänkt olivträdet till Attika, beslutade en gudomlig domstol att hon skulle bli dess härskare. En annan myt säger att Athena skapade oliven i en tävling om vem som skulle få namnge staden Athen. Hur det nu var, så blev olivkransen sedan den finaste trofé eller utmäkelse en grek kunde få, och den förärades segraren i de Olympiska spelen, som då hölls till Athenas ära.

Kring Athena fanns en stor och utbredd kult som gav orsak till en mängd myter. Hon fick även en mängd olika roller och attribut, bland dem kan nämnas hälsans och förutseendets gudinna men även tillnamnet ”Medusaansiktet”. Det kommer av att hon – då Perseus halshuggit Medusa – fick Medusas huvud och fäste det på sin sköld. Ett stående epitet som nämns är ”Den strålögda Athena”.

Till slut så har jag som är hästintresserad naturligtvis hittat något som knyter Athena till hästar och ridning: Det var nämligen så att Poseidon gav människan ridkonsten, och detta gjorde han genom att besegra just Athena i en kappritt. 

Hoppas att det var intressant!  / AKO

              Tebax