AKO  
  Herbie
Detta är alltså den beryktade Herbie - stjärnan i mitt liv!
Han är ridskolehäst på Gagnefs Ridklubb sedan 1991. Han är född 1984 och importerades till Sverige från Irland. (Var annars hittar man en häst av hans typ...?) Nu snackar vi rejäl häst, inga känsliga fullblodsben eller ädla araböron, nej nej!   Mig veterligen finns det inga uppgifter kring Herbies uppfödare och härstamning men visst påminner han om en Tinkerhäst, som ju verkar vara en väldigt populär typ av häst i annonstidningar, som t.ex. "Hästfynd", just nu. 
Herbie - the trendsetter! 
Herbie tycker jag är ett praktexempel på att man inte ska döma hunden efter håren (inte hästen heller för den delen). Han är inte alls så stor och tuff på insidan som han ser ut på utsidan... han är faktiskt en riktig "fegpropp" eller rättare sagt en häst med djupt rotade instinkter - flykt är bästa försvar. Han är livrädd för allt nytt och man kan bara med stor svårighet övertyga honom att gå i täten på tex. en uteritt. Hinder är otäcka och att hoppa en vattenmatta är ett livstidsprojekt när man sitter på Herbie. Han är också den som "vaktar" när de andra hästarna äter sitt kvällshö. Vi människor tycker att han är feg och fjantig men han är ju egentligen den som skulle klara sig bäst på prärien. De andra skulle bli uppätna av sabeltandade tigrar som straff för sin oräddhet!
Hur är Herbie som ridhäst? Även här finns anledning att omvärdera eventuella fördomar mot "grova hästar med mycket hovskägg". Det här är inget klunsigt okänsligt ångloksliknande kallblod som måste ridas på skarpa bett  - tvärtom är han mycket känslig, smidig, kort i kroppen och har lätt för samling. Och han är otroligt samarbetsvillig - utom när man ska rida i täten ut i skogen, som sagt. En dressyrhäst! Tyvärr har han begränsningar i gångarterna men traven kan man ju lätt jobba på och till sin fördel har han sin känslighet och han är relativt "lätt i framdelen". 

Herbie är en toppenhäst och dessutom är han go som få. Han får betyget fem sockerbitar! (av fem)

MacCoy
f. 1977
e. Värnbergs Castor RC 7 
u. Derrurush Heather RC 198 
ue. Thunder Bolt CSB 178

Mac Coy är nestorn på GRK. Han är en connemara (som vuxit över ponnygränsen...) född 1977 hos Ing-Marie Michaelsson i Nättraby. Han är ridskolehäst på GRK sedan 1988. Nu är han alltså snart 24 år fyllda men han blir piggare för var dag som går och är aldrig halt eller sjuk. Lite stelhet och viss stumhet i steget är allt som märks av åldern men å andra sidan har han alltid haft ett mycket kort steg. När hästarna får rasa kring i ridhuset (som ersättning för jättekletiga hagar) lever han upp och spänner sig som den värsta hingst. 
Jag har massa minnen tillsammans med den här lille herrn. Jag var hans skötare under flera år (fyra år, tror jag) och vi har tävlat på klubbnivå, ridit luciatåg, varit bröllopsfölje och framförallt haft så roligt!  Mac Coy har introducerat mängder av barn och vuxna till ridningens svåra men tjusningsfyllda konst på ett otroligt sätt. Jag tror att alla älskar honom. En sån här häst får en ridskola bara en gång. 
MacCoy är en pärla! 

  Chaplin xx
(Rugby
f. 6 april 1984 på stud. Sottrup i Danmark.
e. Premier Violon xx
u. Alice's Ruby xx  ue. Road House xx
Chaplin kom till GRK från Danish Jockey Club. Han skulle egentligen ha blivit galoppör men han var för långsam! En av ridklubbens bästa hästar genom tiderna i såväl hoppning som dressyr. (Enligt mig...) Tyvärr trivdes han inte så bra i miljön och var ofta konvalescent av olika anledningar. Jag pysslade mycket med honom de sista åren han var på GRK och vilken supergo kompis jag fick! En riktig personlighet och en känslig häst - på gott och ont. Känsliga hästar brukar ha svårt att palla med ridskolemiljön. Som tur är fastnade GRK-medlemmarna P-O och Maria Kull för Chaplin och han fick komma hem till dem - det var nog en snubbe där uppe bland molnen som  hade ett finger med i spelet för bättre ägare kunde han inte få. Nu har han det hur bra som helst med sin nya kompis Kreol som han kan domdera över i hagen hos P-O och Maria. Det är han värd!

Zingo
Zingo kom till GRK 1989 från en hästhandlare i Båstad. En tanig och skrämd "gatukorsning" från Holland, utan några som helst papper eller uppgifter om födelseår, uppfödare etc. Zingo var ett nervvrak när han kom och han litade knappt på någon. Dessutom såg han ut som en antilop....men vilken underbar häst som dolde sig under ytan!! Här ser ni ett riktigt lejonhjärta, den ärligaste häst som satt sina hovar på denna jord. Zingo hade en stor talang - han hoppade ALLT. Han tog sig till riksfinalen i Junior Cup 1994 med klubbryttarinnan Therese Krange. De kom tvåa i riksfinalen på Strömsholm! Zingo var min älsklingshäst och han var helt fantastisk. Han lotsade mig så fint runt banan på min första tävling "ute"  - en lokal hopptävling i Avesta där vi red en LD och en LC. Jag styrde och han hoppade!! 
Tyvärr var det inte så bra med Zingos hälsa. På hösten efter Junior Cup blev han sjuk med illaluktande näsflöde som rann och smetade överallt. Under vårvintern 1995 fick vi reda på att han troligen var en bra bit över 20 år (det var ju på tiden att någon kollade tänderna...) och han opererades för bihåleinflammation.  På hösten 1995 genomgick han ytterligare en veterinärundersökning och blev utdömd genast. Alla tänder i underkäken - utom en - satt löst! Onsdagen den 15 november 1995 var en svart dag - då åkte Zingo. Många tårar har jag gråtit sedan dess men minnet av den tid Zingo fanns lever ändå starkast. Underbara lilla häst!

  Tillbaka till hästsidan